Poctivý blog o poctivých potravinách
Není máslo jako máslo!
Potravinové řetězce lákají zákazníky na máslo v akci! Máslo musí splňovat jasně daná pravidla. Musí obsahovat více než 80 %, ale méně než 90 % tuku a maximálně 16 % vody. To splňují i másla, která české obchody vozí z Evropy. Málo kdo už však ví, že existuje samostatná kategorie másla a to čerstvost.
- Čerstvé kvalitní máslo se musí spotřebovat do 20 dní od vyrobení.
- Stolní máslo, které je nabízeno za nízkou cenu má dobu expirace až dva roky, pokud je mezitím zamraženo.
V České republice se ve velkém prodává máslo z intervenčních skladů a částečně z hmotných rezerv Evropské unie, přičemž je pravděpodobné, že se sem vozí také máslo z hmotných rezerv dalších evropských států.
Jak tedy poznat kvalitní čerstvé máslo?
- dle datumu spotřeby
- dle ceny
- dle země původu
Navštivte zemědělce ve svém okolí a kupte si čerstvé kvalitní máslo.
Další články z blogu
Sklizeň brambor je v plném proudu
Zaktualizovali jsme pro vás mapu pěstitelů brambor. Můžete si vybrat, zda si brambory sami nasbíráte, nebo koupíte čerstvě sklizené přímo od zemědělce. Nahlédněte do mapy a...
Smutný rok pro samosběry
Jako každým rokem v tuto dobu jsme pro vás připravili mapu samosběrů a prodeje jablek ze dvora. U většiny ovocnářů se samosběr bohužel nekoná. Vlivem velice...
Země živitelka 2024
Ani v letošním roce nechyběla expozice Zemědělského svazu ČR na národní výstavě Země živitelka. Na našem stánku v pavilonu T1 měli návštevníci možnost ochutnat a nakoupit...
Nová prodejna v mapě: Statek Slížany
Ve Zlínském kraji nedaleko Kroměříže naleznete příjemný rodinný statek s mnoha možnostmi vyžití. Navštivte farmářskou prodejnu nebo příjemnou hospůdku v rodinném prostředí Statku Slížany. "Jsme malý...
DNY ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ 2024
Zemědělci otevírají své provozy veřejnosti. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči. Dny otevřených dveří jsou jedinečnou příležitostí pro širokou veřejnost nahlédnout do každodenního života na farmě...
Samosběry budou!
Letošní sklizeň jahod, zejména těch ranných, je značně ovlivněna silnými dubnovými mrazy. Vzhledem k omezenému množství a pomalejšímu dozrávání se na některých farmách samosběry zatím nekonají,...
„Děti zajímají oba extrémy – mlýnek na obilí i nejmodernější sklízecí mlátička,“ říká Iva Horníková o svém naučném programu pro děti „Poznávej s námi zemědělství“
Územní organizace ZS ČR Hradec Králové realizuje z iniciativy Ivy Horníkové program pro děti na základních školách – besedy s workshopem a na ně navazující exkurze do zemědělských podniků....
Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře“
Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze...