Poctivý blog o poctivých potravinách

310344534_588865206299022_686505703021493352_n

Není máslo jako máslo!

Potravinové řetězce lákají zákazníky na máslo v akci! Máslo musí splňovat jasně daná pravidla. Musí obsahovat více než 80 %, ale méně než 90 % tuku a maximálně 16 % vody. To splňují i másla, která české obchody vozí z Evropy. Málo kdo už však ví, že existuje samostatná kategorie másla a to čerstvost.

  • Čerstvé kvalitní máslo se musí spotřebovat do 20 dní od vyrobení.
  • Stolní máslo, které je nabízeno za nízkou cenu má dobu expirace až dva roky, pokud je mezitím zamraženo.

V České republice se ve velkém prodává máslo z intervenčních skladů a částečně z hmotných rezerv Evropské unie, přičemž je pravděpodobné, že se sem vozí také máslo z hmotných rezerv dalších evropských států.

Jak tedy poznat kvalitní čerstvé máslo?

  • dle datumu spotřeby
  • dle ceny
  • dle země původu

Navštivte zemědělce ve svém okolí a kupte si čerstvé kvalitní máslo.

Další články z blogu