Poctivý blog o poctivých potravinách

2020-08-18 13-55-51

Víte, jak uchovat čerstvé maso co nejdéle čerstvé?

Také se na facebooku setkáváte s tím, že se tu hojně sdílí „zkušenosti“, ve které prodejně nakoupíte „zaručeně čerstvé“ maso, a pak se tu sdílí i doporučení, kam byste určitě chodit neměli, protože tam maso nevoní vábně, takže musí být určitě zkažené?

V masně pracují prodavačky ve specifických podmínkách. Jednak musí dodržovat přísné hygienické podmínky, jednak musí pracovat v chladu, aby maso mělo stálou skladovací teplotu. Mám zkušenost, jak jsou rády, když s nimi sdílím, jak naší rodině chutnal oběd, který jsem z masa tady zakoupeného uvařila rodině v neděli. 

„Některým zákazníkům naše maso ale bohužel zapáchá,“ řekla mi smutně paní prodavačka za pultem obchodu, kam chodím nakupovat kuřecí a krůtí maso. „Ale zapáchá jim jenom proto, že neznají jeho specifický zápach. Když vybalím vakuově balené maso, tak byť je skladované ve správné teplotě a byť je vakuově balené, stejně má na sobě »sliz«. Ten ale není na závadu! Když si doma maso omyjete a dáte do čistého obalu nebo jen tak do ledničky, nejen že vám nic smrdět nebude, ale vydrží vám tak několik dní. Zatímco když ho necháte v lednici ležet tak, jak jste si ho donesli, může to být problém, to připouštím. Ale tohle by přece každý měl znát?“ divila se paní prodavačka a dodala, že nechápe, jak vůbec může někoho napadnout, že by ona prodávala maso, které smrdí? Jak by mohla obejít těch milion norem, které se se zpracováním masa pojí?

Bohužel prodavačkám už nezbývá čas vysvětlovat, že to, co zákazník považuje za zápach, je ve skutečnosti specifická vůně masa. A zákazník zase nemá čas zjišťovat, kolik práce, předpisů a norem za vystaveným masem stojí. A taky už dávno zapomněl vůni masa čerstvě poraženého zvířete.

Další články z blogu